Beugelen

Beugelen
De beugelsport wordt beoefend op een lemen baan van ongeveer 5 meter breed en 10 meter lang waarop een beugel is bevestigd op 2,5 meter van de achterrand. Een speler speelt met een houten palet (ook wel schop of sleger genaamd) waarmee hij zijn bol van 4 kg en 18 centimeter doorsnee in een rechte lijn wegduwt. Het spel wordt gespeeld door 2 of 4 mensen en altijd met 4 bollen.

De partij begint wanneer de eerste speler zijn bol met de sleger door de beugel probeert te spelen vanaf de greppel (beginrand). Als de bol stil ligt is de volgende speler aan de beurt. Doel van het spel is het behalen van 30 punten die je verdient door je eigen bol door de beugel te spelen (2 punten), de bol van je tegenstander in de greppel te slaan (1 punt) of de bol van de tegenstander via de bovenkant van de baan door de beugel te spelen (2 punten). Als je je eigen bol in de greppel speelt verlies je 2 punten.

Beugelen is niet enkel een fysieke vaardigheid, maar de kunst is vooral om tactisch enkele beurten vooruit te denken.
 
Organisaties waar je dit zou kunnen doen (zoek in jouw omgeving door je postcode in te vullen in het groene vak hiernaast):
 
Belangenbehartigers
›› Landelijke belangenbehartigers (2)
 

Zoeken in regio

Vier cijfers postcode:
 
Header image