Bowls

Bowls
Bowls is een eeuwenoude sport maar wordt in Nederland pas sinds het eind van de jaren ’80 beoefend. Het doel van het spel is om, net zoals bij jeu de boules, de eigen ballen en die van het eigen team dichter bij de witte bal te krijgen dan die van de tegenstanders. Dat levert per bal een punt op.

Het speelveld van flat green bowls is minimaal 30 meter lang en 4 meter breed.

Het bijzondere aan bowls is de bowl, de speelbal. De bowl is voorzien van een zogenoemde bias. Het loopvlak is aan één zijde plat zodat het gewicht van de bal net iets uit het middelpunt ligt: de bal kan dankzij dit loopvlak een kromming maken. De diameter van de bal is 12-14,5 cm. en het gewicht is maximaal 1,5 kg. Bowls worden tegenwoordig van een composietmateriaal gemaakt maar vroeger van hout. Daarom worden bowls ook wel 'woods' genoemd.

Wedstrijden worden gespeeld in singles tot teams van 4 tegen 4 personen. Relatief veel 50-plussers doen aan bowls omdat de meeste indoorbanen alleen overdag beschikbaar zijn.
 
Organisaties waar je dit zou kunnen doen (zoek in jouw omgeving door je postcode in te vullen in het groene vak hiernaast):
 
Belangenbehartigers
›› Landelijke belangenbehartigers (2)
 

Zoeken in regio

Vier cijfers postcode:
 
Header image