Gymnastiek

Gymnastiek
Volgens het woordenboek: “lichaamsoefening ter bevordering van de gezondheid en harmonische lichaamsontwikkeling”. Het is de algemene term voor sporten waarbij lenigheid en acrobatiek centraal staan. Gymnastiek is onder te verdelen in diverse disciplines, waaronder:
- Tumbling: een reeks turnoefeningen op een 26 meter lange verende mat, zonder attributen zoals bokken en springplanken.
- Ritmische gymnastiek: een combinatie van turnen en dansen. In wedstrijdverband wordt het alleen door vrouwen beoefend, waarbij gebruik wordt gemaakt van objecten als hoepels, linten, ballen en touwen.
- Turnen: oefeningen op toestellen, zoals de ringen, het paard, de rekstok of de evenwichtsbalk. Er is verschil in toestellen en oefeningen tussen mannen en vrouwen.
- Trampolinespringen: springen op een trampoline en terwijl je in de lucht zweeft een reeks aan acrobatische oefeningen zo sierlijk en perfect mogelijk uitvoeren.

Daarnaast is er gymnastiek voor doelgroepen. Naast Masters (50-plussers) gaat het dan met name om peuters, kleuters, 6 tot 8-jarigen en ouder- en kleutergymnastiek. Op de leeftijd van 3 tot 7 jaar doen zich bij kinderen de belangrijkse motorische ontwikkelingen voor. Om die reden en om bewegingsarmoede en overgewicht bij kinderen tegen te gaan heeft de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (KNGU) verantwoorde bewegingsprogramma’s ontwikkeld voor jonge kinderen.
 
Organisaties waar je dit zou kunnen doen (zoek in jouw omgeving door je postcode in te vullen in het groene vak hiernaast):
 
Belangenbehartigers
›› Landelijke belangenbehartigers (2)
 

Zoeken in regio

Vier cijfers postcode:

Kijk ook eens bij

 
Header image