HomeAdverterenNieuwsTerugblikContact
Wandelen
Nordic Walking
Afvallen en dieet
Hardlopen
Loopgroepen
Blessures
Sportmaterialen
Arrangementen
Runner's World Magazine
Runner’s World, 's werelds meest gelezen loopblad!
Nu slechts € 15,00
voor 5 nummers.
Ook erg leuk als cadeau!
Boeken over Nordic Walking, hardlopen, wandelen
 
 
Plaats een oproep of bekijk het aanbod op ons online prikbord!

Ons online prikbord brengt sportersvraag en -aanbod bij elkaar. Op zoek naar een trainingsmaatje? Ervaringen uitwisselen? Iets in de aanbieding? Plaats een oproep!
 
 
Nordic walking Hardloopschema Coopertest
Fartlek

Fartlek is het Zweedse woord voor vaartspel of snel spel. Fartlek werd vorige eeuw in de dertiger jaren door de Zweedse trainer Gösta Holmér ontwikkeld. Het was bedoeld als afwisseling van de destijds populaire strak afgebakende (interval) trainingsvormen. Een aantal Zweedse atleten boekte met behulp van de methode internationale successen, en brachten Fartlek zo in de belangstelling bij de andere landen.

Het vaartspel moet aan twee basisvoorwaarden voldoen:

- Er wordt in een natuurlijke omgeving gelopen. In de training wordt gebruik gemaakt van de natuurlijke variatie van het terrein zoals heuvels, bospaden, mul zand, enz.

- De loper bepaalt zelf de lengte en intensiteit van de snellere en rustige gedeeltes. De intensiteit is steeds wisselend, vlot, snel, rustig, langzaam en zelfs vlot wandeltempo wordt toegepast. De loper loopt geheel op gevoel en stemt zichzelf steeds af op de omgeving.
 
Voor de ervaren hardloper kan Fartlek het beste worden beschreven door te verwijzen naar intervaltraining. Het doel van intervaltraining is om snelheid te ontwikkelen, door korte afstanden met een hoge snelheden af te leggen (veel hoger dan je wedstrijdtempo). Deze korte spurten zijn gescheiden door intervals van rustig joggen of wandelen. Intervaltrainingen worden meestal op een baan getraind met van te voren bepaalde afstanden.


Fartlek is te vergelijken met intervaltraining
Fartlek is vergelijkbaar met intervaltraining aangezien je ook korte snelle stukken hebt die afgewisseld worden met wandelen of rustig joggen. Er is wel één duidelijk verschil tussen deze twee, er wordt in een natuurlijke omgeving gelopen. In de training kan dan gebruik worden gemaakt van de natuurlijke variatie van het terrein zoals heuvels en bospaden. Er is geen van te voren bepaald schema dat je moet volgen, je mag je eigen tempo en schema bepalen aan de hand van je eigen gevoel van belasting op dat moment.
Een groot voordeel van Fartlek is dat je je kan concentreren op je gevoel van tempo en de fysieke reactie erop. Hiermee ontwikkel je een betere bewustwording van je lichaam tijdens het rennen en betere vaardigheden om het tempo te bepalen voor jezelf door naar je lichaam te luisteren. Je mag natuurlijk experimenteren en variëren in tempo en tijdsduur van je trainingen.


Fartlek is een training voor ervaren lopers

Het is voornamelijk een techniek voor ervaren lopers omdat het veel ervaring over de belastbaarheid van je eigen lichaam vergt om de vereiste belasting te leveren (niet iedereen kan dat) en te voorkomen dat je overdrijft in je tempo en lengte van de intervals.
 
Een bijdrage van: Farko Duratovic 
 
 

Gerelateerde info
 
 

Op de hoogte blijven van aan-biedingen, achtergrondinfo en nieuwtjes?
 

GO Gel is een isotone gel die bij duurprestaties zonder water kan worden geconsumeerd. "Het werkt!", zegt Runner's World.

Uw advertentie hier?

Aanbieding NIC Magazine
Hét Nordic Walking tijdschrift
van Nederland. Nu tot 20%
korting op een abonnement
voor 1 of 2 jaar. Voor uzelf of als kadotip. Klik hier
Tot 20% korting op abonnement NIC Nordic Walking magazine: klik hier

Uw advertentie hier?

Design: DplusM | Powered by WebGenerator | Realisatie up!-marketing
form&pn=400000&page=Fartlek training&js=0&b=0&to=0>