Ankerman en ankervrouw

Ankerman en ankervrouw
De ankerman of ankervrouw is de achterste touwtrekker van het team. Een team bestaat uit zes tot acht spelers. Het doel van de krachtmeting is om de tegenstander aan de andere kant van het touw vier meter naar voren te trekken. Een wedstrijd gaat over twee trekbeurten waarbij van plek wordt gewisseld.

De ankerman of ankervrouw staat dus als achterste aan het touw. Hij of zij heeft het touw om het lichaam zitten. Hierdoor kan de kracht optimaal worden ingezet. Ankermannen en ankervrouwen zijn vaak de zwaarste of sterkste of meest ervaren touwtrekkers van het team. Om de druk van het touw te verdelen heeft de ankerman of ankervrouw niet alleen een extra versterkt shirt aan maar daaronder meestal ook nog een speciaal vest. Het touw mag nergens (stiekem) geklemd worden.

Het heeft overigens weinig zin om als ankerman of ankervrouw héél zwaar te zijn, want touwtrekwedstrijden worden gehouden in gewichtsklassen met alle een maximum totaalgewicht per team. In de zwaarste herenklasse mogen de touwtrekkers gemiddeld maximaal 90 kg wegen. De ervaring leert dat een team met allemaal atleten van rond het maximum gemiddelde gewicht het beste resultaat geeft.
 

Zoeken in regio

Vier cijfers postcode:

Gerelateerd

 
Header image