Amputatie en prothese

Amputatie en prothese
Een amputatie betekent het ontbreken van (een deel van) een arm of been. Dit kan ontstaan zijn door een aangeboren afwijking, een ongeluk of een chirurgische ingreep. Redenen voor een chirurgische ingreep zijn bijvoorbeeld afsterving, een kwaadaardige aandoening of een ingreep na een ongeval of het behandelen van een aangeboren afwijking.

Mensen met een amputatie hebben nog steeds motorische, gevoels- en groeifunctie. Behalve dat dit leidt tot het soms nog steeds voelen van een geamputeerd lichaamsdeel, geeft dit ook vele mogelijkheden om met de voortschrijdende techniek, steeds betere protheses te maken.

Met een prothese kan iemand met een amputatie vaak nog prima meekomen in het dagelijks leven. Dit hangt wel af van de plek van de amputatie en of het een eenzijdige of tweezijdige amputatie is. Met een amputaties onder de knie of elleboog zijn veel functies om te sporten nog beschikbaar. Met een goede prothese is sporten voor veel mensen met een amputatie dan ook nog goed mogelijk. En anders is de categorie rolstoelsporten voor mensen met een beenamputatie een uitkomst.
 

Zoeken in regio

Vier cijfers postcode:
 
Header image