Alternatieve geneeswijzen in Dordrecht / Papendrecht / Sliedrecht

Alternatieve geneeswijzen
Deze verzameling van behandelingen wordt gesteld tegenover de reguliere of conventionele geneeswijze. Hoewel de reguliere geneeswijze nu (in ieder geval in Nederland) een overheersende rol speelt, is die vorm eigenlijk pas relatief laat ontstaan. Het genezen op basis van wetenschappelijk onderbouwde methodes is pas in de 19e eeuw opgekomen, en is gestoeld op het uit elkaar groeien van enerzijds natuurwetenschappen en anderzijds religie en filosofie in de tijd van de renaissance.

Alternatieve geneeswijzen zijn veelal behandelingsmethoden waar een lange traditie in bestaat, maar die ook tegenstanders kennen die vinden dat de methoden niet wetenschappelijk zijn bewezen (met de dubbeblind-methode).

In de reguliere geneeswijzen wordt het lichaam ontleedt in verschillende delen, zoals organen, zenuwen, spieren en dergelijke. Er wordt ingezoomd op het onderdeel dat ziek is of niet naar behoren functioneert. Daar wordt vervolgens aan gewerkt om het weer gezond te krijgen.

De visie in vrijwel alle alternatieve geneeswijzen is juist dat je naar het lichaam als geheel moet kijken. Het lichaam is uit evenwicht, en de behandelaar probeert met zijn behandeling het evenwicht te herstellen. Een reden waarom veel mensen kiezen voor alternatieve geneeswijzen (soms naast de reguliere geneeswijze), is dat reguliere medicijnen nog wel eens bijwerkingen hebben.

In Nederland is homeopathie de populairste vorm. Voorbeelden van andere alternatieve geneeswijzen zijn acupunctuur, kruidengeneeskunde en Reiki.
 

Plaatsen in regio

Alternatieve geneeswijzen in Dordrecht, Giessenburg, Hardinxveld giessend., Papendrecht, Sliedrecht, Wijngaarden zh,
 
Header image