Boccia in Haarlem Centrum / Zandvoort

Boccia
Boccia is een sport die prima geschikt is voor mensen met een (ernstige) beperking. Het is een mikspel dat een variant is op jeu de boules. Het spel wordt gespeeld in een ruimte met een egale vloer met een bocciaveld van 12,5 bij 6 meter. Bij recreatieve wedstrijden en op trainingen kan het speelveld aan wensen en mogelijkheden worden aangepast. De ballen zijn rood en blauw gekleurd, wegen ongeveer 290 gram en hebben een doorsnede van 8,2 cm.

Bij aanvang van het spel wordt eerst een witte bal in het spel gebracht waarna de deelnemers om beurten ieder 6 ballen proberen het dichtst bij de witte bal tot stilstand te brengen. Als alle ballen in het spel gebracht zijn wordt de score opgenomen: iedere bal die dichterbij de witte bal ligt dan de best liggende bal van de tegenstander levert een punt op. In wedstrijden worden vier ronden gespeeld.

Boccia is geschikt voor mensen met uiteenlopende (zware) beperkingen omdat de bal op diverse manieren in het spel gebracht kan worden. Werpen met de hand (boven- of onderhands), schoppen met de voet of rollen vanuit een goot. De goot kan eventueel door een assistent in de juiste positie gebracht worden.
 

Gerelateerd

Plaatsen in regio

Boccia in Aerdenhout, Bentveld, Boesingheliede, Cruquius, Haarlem, Heemstede, Overveen, Vijfhuizen, Vogelenzang, Zandvoort,
 
Header image