Jeu de Boules in Woerden / Bodegraven / Breukelen

Jeu de Boules
Letterlijk een verzamelnaam voor alle spellen waarbij gebruik wordt gemaakt van een bal, maar in Nederland wordt met deze naam meestal petanque bedoeld. Petanque kan individueel worden gespeeld of in teams van twee of drie personen.

Elke speler heeft twee of drie ballen (diameter 7 tot 8 cm) en probeert die zo dicht mogelijk bij het but (ook wel cochonnet) te gooien. Het but is een klein houten balletje. Tijdens het gooien moet de speler binnen een cirkel met een diameter van ca. 40 cm blijven staan en het but ligt 6 tot 10 m bij dit cirkeltje vandaan.

Behalve de bal zo dicht mogelijk bij het but plaatsen, kunnen spelers ook proberen de ballen van andere spelers of het but zelf weg te kaatsen. Door loting wordt bepaald welk individu of team begint. Degene die begint mag het but werpen en vervolgens de eerste bal gooien. Vervolgens mag het andere team een bal werpen. Daarna geldt dat het team dat het verste van het but af ligt mag blijven werpen tot de rollen omgedraaid zijn. Het team of individu die het eerst 13 punten behaalt, wint de partij.

Deze sport geniet vooral in Frankrijk een grote populariteit, met naast verschillende officiële wedstrijden ook vooral veel mensen die de sport puur recreatief beoefenen. Voor mensen met een beperking zijn weinig aanpassingen van het spel nodig. Is zelfstandig werpen niet te doen, dan is er een buis als hulpmiddel te gebruiken.
 

Gerelateerd

Plaatsen in regio

Jeu de boules in Bodegraven, Breukelen ut, Breukeleveen, Driebruggen, Hekendorp, Kamerik, Kockengen, Linschoten, Loenen aan de vecht, Loenersloot, Maarssen, Nieuwer ter aa, Nieuwerbrug, Nieuwersluis, Oud zuilen, Papekop, Tienhoven ut, Vreeland, Waarder, Westbroek, Woerden, Woerdense verlaat, Woubrugge, Zegveld, Zwammerdam,
 
Header image