Kegelen in Schagen / Den Helder

Kegelen
Kegelen is een zeer oude sport. Aanwijzigingen van het bestaan ervan dateren van 5000 jaar vóór onze jaartelling en komen uit Egypte. Het is door de eeuwen heen een spel geweest dat door iedereen beoefend werd: geestelijken, de adel en het volk. De oudste nu nog actieve kegelclub in Nederland stamt uit 1862.

Het doel van het kegelen is om met een bal een aantal kegels omver te werpen. De kegelbal heeft een doorsnede van minimaal 24 cm en heeft één gat. Daar steekt de kegelaar het bovenste kootje van zijn duim in. De kegelbaan, tegenwoordig steeds vaker van kunststof, is twintig meter lang en slechts dertig centimeter breed! Aan het einde van de baan staan negen kegels die omgegooid moeten worden. Bij kegelen heeft men één worp per beurt.

Om de kegelsport goed te beoefenen zal er een paar keer geoefend moeten worden. De eerste worp van een beginnend kegelaar zal de kegels zelden bereiken. Kegelen is een precisiesport. Bij iedere volgende beurt heeft de kegelaar diverse manieren beschikbaar om een betere worp af te leveren:
- de bal meer of minder bij het midden van de baan plaatsen
- meer of minder effect geven
- het zwaartepunt van de bal anders plaatsen
- op een beter moment loslaten (bij het opzetpunt).
Oftewel: veel oefenen, goed concentreren en rustig blijven. En rustig blijven kan soms een hele opgave zijn als andere kegelaars tegenstrijdige tips beginnen te geven. Uit het kegelen komt het spreekwoord "De beste kegelaars staat achter de baan".

Kegelen is een spannende en leuke sport, geschikt voor wekelijkse speelavonden, bedrijfsuitjes, verjaardagen en familiefeesten. En ook om wedstrijden te spelen. Er zijn in Nederland 800 kegelverenigingen met in totaal 10.000 leden. De Koninklijke Nederlandsche Kegelbond bestaat al sinds 1909 en is aangesloten bij het NOC*NSF.
 

Kijk ook eens bij

Plaatsen in regio

Kegelen in Anna paulowna, Barsingerhorn, Breezand, Burgerbrug, Callantsoog, Den helder, Den oever, Dirkshorn, Haringhuizen, Hippolytushoef, Kolhorn, Kreileroord, Middenmeer, Oudesluis, Petten, Schagen, Schagerbrug, Sint maarten, Sint maartensbrug, Sint maartensvlotbrug, Slootdorp, Tuitjenhorn, Warmenhuizen, Westerland, Wieringerwaard, Wieringerwerf, `t zand nh,
 
Header image