Rugby in Rotterdam Zuid / Albrandswaard / Barendrecht

Rugby
De naam van deze sport komt van de Engelse stad Rugby waar dit balspel in zijn huidige, moderne vorm ontstaan is. De voorloper van het spel dateert uit de Middeleeuwen en werd gespeeld in Frankrijk.

Rugby is een spel met een ovaalvormige bal die je over de achterlijn van de tegenstander moet brengen om te scoren. Je mag alleen naar achteren of opzij passen (de bal naar je teamgenoten gooien). De bal krijg je in de richting van de achterlijn van de tegenstander door je al rennend een weg te banen door de verdediging van de tegenstander. Je mag de bal ook naar voren schoppen.

Er zijn diverse vormen van het rugbyspel:
Bij Union rugby: wordt met vijftien spelers per team gespeeld. De zogenaamde scrum (een groep spelers probeert elkaar weg te duwen om de bal te veroveren) is een belangrijk element van het spel en een line out is toegestaan. Hierbij proberen spelers in het veld de bal, die vanaf de zijlijn wordt ingegooid, op te vangen.

Bij Rugby league zijn er dertien spelers per team, de scrum speelt een minder grote rol en de line out komt helemaal niet voor.

Voor toernooien worden er soms nog andere vormen gespeeld: Het seven-a-side (teams van zeven), ten-a-side(teams van tien), en touch rugby waarbij fysiek contact niet voorkomt en je een speler tikt in plaats van tackelt.

Rugby wordt traditioneel gezien als een mannensport. Waarschijnlijk voornamelijk door de aard van het fysiek contact: het gaat er regelmatig hard op! Maar toch zijn er veel vrouwen die de rugbysport beoefenen.
 

Plaatsen in regio

Rugby in Barendrecht, Botlek rotterdam, Europoort rotterdam, Hoogvliet rotterdam, Pernis rotterdam, Poortugaal, Rhoon, Rozenburg zh,
 
Header image