Sjoelen in Nieuwegein / Oudewater

Sjoelen
Sjoelen staat bekend als een typisch Nederlandse sport hoewel het niet duidelijk is of het ook in Nederland is ontstaan.

Het doel van het spel is om in drie beurten zoveel mogelijk van de dertig schijven in de vier vakken aan het einde van de sjoelbak te schuiven. Na iedere beurt krijgt de speler de schijven, die niet in een vak terecht zijn gekomen, weer terug voor de volgende beurt. De meeste punten zijn te verdienen door zoveel mogelijk series te maken. Een serie is in alle vier de vakken een schijf. Alle schijven die extra in een vak zitten (dus niet meetellend voor een serie) krijgen de puntwaarde van het vak mee. De vakken kennen de puntwaarden van linkes naar rechts 2,3,4 en 1. Het spel mag zittend en staan gespeeld worden.

Het woord sjoelen komt waarschijnlijk uit het Fries. De Engelse term voor iets dat heel veel op het sjoelspel lijkt is 'shovelboard'. Bij shovelboard is het de bedoeling dat een schijf zo dicht mogelijk bij een gemarkeerde lijn met vakjes tot stilstand komt. In Duitsland en België wordt het sjoelen jakkolo genoemd en is in die landen ook populair.

Sinds het begin van de 19e eeuw wordt sjoelen gespeeld op de sjoelbak zoals we die nu nog steeds kennen. En geleidelijk aan ontwikkelde het spel zich (ook) tot een sport. Vooral in de jaren '70 van de vorige eeuw werden veel sjoelverenigingen in Nederland opgericht.

In 1977 is de Algemene Nederlandse Sjoelbond (ANS) opgericht. De bond heeft meer dan 110 aangesloten verenigingen en is lid van NOC*NSF.

Sjoelen mag dan geen flitsend imago hebben, het wordt wel gespeeld door enkele duizenden fanatieke wedstrijdsporters. En daarnaast zal waarschijnlijk meer dan 80% van de Nederlandse bevolking ooit gesjoeld hebben.
 

Plaatsen in regio

Sjoelen in Benschop, Ijsselstein ut, Lopik, Lopikerkapel, Montfoort, Nieuwegein, Oudewater, Polsbroek, Snelrewaard,
 
Header image