Judo in Goeree Overflakkee / Tholen / Schouwen Duiveland

judo
Judo is aan het einde van de 19e eeuw in Japan ontwikkeld als zelfverdedigingtechniek. Volgens de grondlegger ervan waren de bestaande vechtsporten te veel gericht op het volledig uitschakelen van een ander. Judotechnieken (worpen, houdgrepen, armklemmen en verwurgingen) zijn er daarentegen op gericht een tegenstander buiten gevecht te stellen zonder die te verwonden.

Daarnaast is het judo bedoeld als training voor de geest:
- Een judoka (beoefenaar van judo) gebruikt de kracht van de tegenstander om die ten val te brengen. Daaraan is de levensles verbonden om de juiste dingen te doen op het juiste moment.
- Judo is alleen te leren door met een tegenstander te oefenen; afwisselend zelf te werpen en geworpen worden. Daaraan is de levensles verbonden om met wederzijds respect te leren door samenwerking.

Een goede judoka kan iemand verslaan die fysiek veel sterker en groter is. Een wedstrijd heb je gewonnen als je de tegenstander plat op zijn rug gooit of hem langer dan 25 seconden in een houdgreep houdt.
Judo is een olympische sport en wereldwijd bekende Nederlandse beoefenaar ervan is Anton Geesink. Hij was meermaals de eerste niet-Japanner die een bepaalde judoprestatie behaalde, zoals wereldkampioen alle categorieën, wereldkampioen zwaargewicht, olympisch kampioen alle categorieën.
 

Plaatsen in regio

Judo in Achthuizen, Brouwershaven, Bruinisse, Burgh haamstede, Den bommel, Dirksland, Dreischor, Ellemeet, Goedereede, Herkingen, Kerkwerve, Melissant, Middelharnis, Nieuwe tonge, Nieuwerkerk, Noordgouwe, Ooltgensplaat, Oosterland, Oud vossemeer, Ouddorp zh, Oude-tonge, Ouwerkerk, Poortvliet, Renesse, Scharendijke, Scherpenisse, Serooskerke(schouwen), Sint annaland, Sint maartensdijk, Sirjansland, Sommelsdijk, Stad ah haringvliet, Stavenisse, Stellendam, Tholen, Zierikzee, Zonnemaire,
 
Header image