Rugby bij RAMS Apeldoorn

Rugby bij RAMS Apeldoorn

Hoewel RAMS RFC ‘pas' 38 jaar oud is, ademt de club één en al traditie. Vele schildjes van bezoekende teams uit diverse landen van Europa sieren de wanden van het clubgebouw. Het begon in 1971 toen enkele Engelsen die in Apeldoorn bij Philips werkten, het initiatief namen tot het oprichten van een rugbyclub. Er volgden meteen drie succesvolle jaren in de ereklasse.

Gezellige club
Met ongeveer 80 leden is de RAMS een gezellige vereniging. Iedereen die komt kijken en meedoen, voelt zich er meteen thuis. Rugby is dan ook een unieke sport. In deze contactsport in teamverband, kun je alleen maar succesvol zijn als je atleten met verschillende kwaliteiten bij elkaar zet en zeer goed samenwerkt. Rugby is geen sport voor éénmansacties. Je hebt in een team tactische spelverdelers, snelle sprinters en harde fysieke werkers nodig. Blessures komen maar weinig voor, hoewel een blauwe plek zo nu en dan niet te vermijden is. Iedereen vanaf 12 jaar kan aan rugby doen. Voor de jeugd is het een sport waarin je je kunt uitleven zoals dat vroeger werd gedaan met het spelen op straat. Dankzij regels, respect en het familiegevoel kunnen ook kinderen met bijvoorbeeld ADHD snel aarden bij de club. Tot en met de junioren (tot en met 16 jaar) spelen jongens en meisjes in één team.

Complete sport
Er gaan heel wat trainingsuren zitten in het onder de knie krijgen van alle facetten van de rugbysport. In de eerste plaats is rugby een tactisch spel. Daarnaast moet iedere speler wennen aan de bijzondere rugbybal. Gooien (achterwaarts) en vangen is voor een beginneling een uitdaging. De bal goed kunnen schoppen kan terreinwinst betekenen en punten opleveren bij een penalty of drop goal. Sprinten met de bal en getackeld worden horen bij elkaar en op beide wordt veel getraind. En het meest karakteristieke van de sport, de scrum, zit ook vol kansen en risico's om de bal te bemachtigen.

Respect en sportiviteit
Regels zijn regels en de scheidsrechter is in het rugby nog echt de baas. Ook de spelers onderling respecteren elkaar. Alleen de aanvoerder mag in de wedstrijd met de scheidsrechter overleggen. Rugby gaat trouwens met haar tijd mee: op de grote toernooien wordt gebruikt gemaakt van een videoreferee. Deze staat in direct contact met de scheidsrechter in het veld en bekijkt waar nodig de herhalingen, zodat de juiste beslissingen worden genomen. En bij wedstrijden zit het publiek van verschillende clubs of landenteams gewoon door elkaar op de tribune!

RAMS Apeldoorn wil groeien
Warmgedraaid na het lezen van dit artikel? Kom een keer kijken bij de RAMS Apeldoorn met het mooiste rugbyveld van Nederland. Iedere vrijdagavond wordt getraind vanaf 19.00 uur. Ooit aan rugby gedaan? De leden van RAMS Apeldoorn komen graag in contact met oud-rugbyers die nu in de regio Apeldoorn wonen. Bel Jan Westdijk 06-53778579, kijk op www.ramsrfc.nl en kom langs in het clubgebouw aan de Verzetsstrijderslaan 14 te Apeldoorn.

Meer informatie over rugby is te vinden op www.fitklik.nl

>>Terug naar nieuws

 
Header image