Sporten met een beperking? Sporten met een extra!

Dit artikel is in februari 2009 verschenen in de Apeldoornse Sportkrant

Apeldoorn heeft heel veel mogelijkheden voor mensen die willen sporten en denken dat ze bij een reguliere sportvereniging niet terecht kunnen. Sporten geeft kansen op nieuwe sociale contacten en regelmatig bewegen is goed voor de gezondheid: hart en bloedvaten blijven beter in conditie, bloeddruk en cholesterolgehalte wordt verlaagd, overgewicht wordt tegengegaan, spijsvertering verbetert en botten blijven sterk. Én sporten geeft het energie, helpt ontspannen en vermindert stress. Kortom: voldoende lichaamsbeweging verhoogt de kwaliteit van leven.

Geen zin om alleen te gaan?
Veel sporten voor mensen met een beperking kunnen ook gedaan worden met mensen zonder beperking. Een sport voor visueel gehandicapten kan iemand die goed ziet gewoon meedoen door een geblindeerde skibril op te zetten. En als een valide mens in een rolstoel gaat zitten kan meegedaan worden aan iedere rolstoelsport. Dus kansen genoeg om gezamenlijk sportief te worden en te blijven.

Sporten met een visuele beperking: BRAVO en AR&TV De Adelaar
Showdown is een fascinerende binnensport voor jong en oud, zowel voor mensen met een visuele handicap als voor validen. De sport wordt gespeeld op een soort tafeltennistafel met opstaande randen. De speelbal maakt geluid. Met een batje verdedig je je eigen doel en probeer je bij de tegenstander te scoren. Iedereen kan meteen meedoen. Interesse? Neem contact op met Bianca Stokkingreef (06-52541721) van BRAVO.
Buiten sporten met een visuele beperking kan ook: tandemfietsen bij AR&TV de Adelaar (contactpersoon Richard Bonhof, tel. 06-13716281).

Paardrijden: Stichting Paardrijden Gehandicapten Apeldoorn
Paardrijden doet heel veel mensen goed. En de Stichting zet zich op een geweldige manier in om alle mensen met een beperking het plezier van paardrijden te laten beleven. Voor iedereen van 6-70 jaar wordt een manier gevonden om mee te rijden. Een speciale beugel aan het zadel voor extra steun, gel-dekens voor mensen met een spasme, niets is te gek en alles is mogelijk. Houd je van paarden? Neem contact op met Sandra 055-5428766 om een proefles te bespreken.

Sporten met reuma / gewrichtsklachten: AV'34 en Praktijk aan den Spreng
Bewegen is belangrijk voor mensen met reuma, het kan de pijn verlichten en de achteruitgang remmen. In Zwembad Malkander wordt warmwatertherapie gegeven (055-5333217), bij AV'34 Nordic Walking wordt in het Orderbos onder deskundige leiding van een fysiotherapeut heerlijk in de natuur gewandeld (Peter ten Dam, 06-20646947: zaterdag 7 maart start de volgende cursus). Voel je je nog niet zeker bij sporten, dan is het verstandig om onder leiding van een fysiotherapeut te starten met een persoonlijk beweegplan (Praktijk aan den Spreng, Jolanda Groen, 055-5225553). En zoek je lotgenotencontact dan ben je aan het goede adres bij de actieve Reumapatiëntenvereniging Apeldoorn (Ilonka Krenger, 055-5331170)

Sporten in een rolstoel: Denksportcentrum Apeldoorn en TV VEGO
Heel veel sporten kunnen gedaan worden in een rolstoel. En vermoeiend hoeft het niet te zijn, want het kan ook bridgen of schaken zijn (Hessel Visser van Denksportcentrum Apeldoorn, 055- 5412425). Voor mensen die iets fanatieker willen sporten is tennisvereniging TV VEGO actief met rolstoeltennis: een sport waar Nederland in uitblinkt, dus kom een keer kijken of meedoen (Francisca Swart, 06-10019951). Op 28 maart houdt TV VEGO op Dubbelbeek 10 in Apeldoorn haar openingsdag voor rolstoeltennis.

En Lazy Fitness is voor iedereen
Sporten zonder dat iemand het merkt en waarvoor je je stoel niet uit hoeft: www.lazyfitness.nl

Han de Regt

›› Terug naar nieuws...

 
Header image