Auditieve beperking

Auditieve beperking
Mensen met een auditieve beperking, doven en slechthorenden, kunnen vele sporten zonder problemen beoefenen. Maar niet allemaal want communicatie speelt bij een aantal sporten een belangrijke rol. En denk ook aan het fluitje van de scheidsrechter dat door een doof iemand niet gehoord wordt. Gelukkig is de sportdeelname van sporters met een auditieve handicap groot. Er zijn ook veel dovensportverenigingen in Nederland.

Wanneer mensen een aangeboren gehoorstoornis hebben, is de kans groter dat er zich ook een lichte evenwichtsstoornis heeft ontwikkeld. Het oor ligt namelijk vlakbij het evenwichtsorgaan. Daarnaast kan ook de motorische ontwikkeling zijn achtergebleven doordat prikkels van muziek, een bel of trommel niet zijn opgevangen.

Sporten die geschikt zijn voor mensen met een auditieve beperking zijn onder andere zwemmen, voetbal, volleybal, worstelen, schaken en skiën. Ze worden op de normale reglementaire wijze gespeeld en er zijn oplossingen voor de vervanging van het fluitje van de scheidsrechter door een licht- of vlagsignaal.

Eén keer in de vier jaar worden de Deaflympics georganiseerd. Internationale wedstrijden voor mensen met een auditieve beperking zijn toegankelijk voor mensen met een minimaal gehoorverlies van gemiddeld 55dB in het beste oor bij de frequenties 500 Hz., 1000 Hz. en 2000 Hz.
 

Zoeken in regio

Vier cijfers postcode:
 
Header image