Gedrag en Gehoorzaamheid

Gedrag en Gehoorzaamheid
Voor veel hondenbezitters is een cursus Gedrag en Gehoorzaamheid (of Obedience) de logische stap na de puppy cursus. Het plezier in het dagelijks leven wordt voor baas en hond groter naarmate de hond beter luistert. Dat klinkt misschien niet logisch maar een hond wil graag een baas boven zich (dat geeft structuur, iemand volgen is eenvoudiger dan zelf de leiding nemen) en voor een baas willen de meeste honden graag werken. Werken betekent voor een hond leuke dingen doen, nieuwe dingen leren, beloond worden, aandacht krijgen, etc.

Belangrijke onderdelen bij Gedrag en Gehoorzaamheid zijn het aangelijnd volgen en los volgen, sorteren (kiezen) en apporteren, commando’s opvolgen met de baas op afstand, komen op bevel en terugzenden naar de plaats, blijven liggen terwijl de baas uit zicht is.

Er worden ook veel wedstrijden in Gedrag en Gehoorzaamheid gehouden op drie niveaus: GG1, GG2 en GG3. De klassen geven een oplopend niveau aan: zodra een hond diploma GG2 heeft behaald, mag deze niet meer starten in de klasse G1. Veel hondenrassen zijn geschikt om deel te nemen maar niet alle rassen zijn even geschikt en ook niet alle honden binnen de geschikte rassen. De belangrijkste ‘eis’ is dat de hond er lol in heeft om opdrachten voor de baas uit te voeren.
 

Zoeken in regio

Vier cijfers postcode:

Kijk ook eens bij

 
Header image