Gewichtheffen

Gewichtheffen
Het boven je hoofd tillen van een zo zwaar mogelijke halter. Hiervoor worden in wedstrijden twee technieken gebruikt. Het zogenaamde trekken, waarbij de halter in principe in één beweging boven het hoofd getild moet worden, met gestrekte armen. En het stoten, waarbij de gewichtheffer de halter tussendoor op de borst mag laten rusten, om vervolgens de halter verder omhoog te stoten. De gewichtheffer moet het gewicht stil boven zijn hoofd houden met getrekte armen om de poging te laten slagen.
De staaf van de halter zelf weegt 20 kilo, en de schijven die eraan gehangen kunnen worden variëren van 1,25 tot 50 kg. Wedstrijden worden ingedeeld naar gewicht van de gewichtheffer, waarbij de zwaarste gewichtheffer doorgaans ook de zwaarste gewichten kan heffen. Goede gewichtheffers, zowel mannen als vrouwen, kunnen meer dan tweemaal hun eigen lichaamsgewicht stoten.

Gewichtheffen was waarschijnlijk al een onderdeel van de oude Griekse Olympische Spelen. Het is nu nog steeds een onderdeel op de Spelen.
 

Zoeken in regio

Vier cijfers postcode:
 
Header image