Kruisboogschieten

Kruisboogschieten
Kruisboogschieten is een traditionele sport, voortgekomen uit de gilden omstreeks 1650. Ver daarvoor hebben waarschijnlijk de Chinezen de kruisboog uitgevonden en werd deze vanaf de 11e eeuw in Europa gebruikt. Met de uitvinding van het buskruit werd de kruisboog nog alleen bij de jacht en in de sport gebruikt. De oudste krusboogvereniging is rond 1825 ontstaan en bestaat dus meer dan 175 jaar.

De kruisboogsport wordt staand of geknield beoefend met een kruisboog. De kruisboog is een boog met vizier (kijkspleet) die vanaf een gleuf een (meestal metalen) pijl wegschiet. Er wordt met een trekker, zoals in een geweer, geschoten. De kruisboog is echter vele malen zwaarder en voor ieder schot zal de stalen boog gespannen moeten worden. De schietsnelheid is slechts 70 meter per seconde: een reden waarom de kruisboogschutter zijn kruisboog lang na het schot vasthoudt in de richting van het doel.

Wedstrijden worden gehouden met doelen op 10 en 20 meter. Daarnaast wordt met moderne kruisbogen (Match-materiaal) ook op verschillende afstanden geschoten. Internationaal is de wedstrijdafstand 30 meter. De sport wordt vooral beoefend in Zuid en Oost Nederland.
 

Zoeken in regio

Vier cijfers postcode:

Kijk ook eens bij

 
Header image