Krulbol

Krulbol
Krulbol is een traditionele sport met een historie die teruggaat tot zeker de 14e eeuw. De krulbolsport is het best te vergelijken met bowls. Met een houten schijf met een diameter van ongeveer 22 cm en een dikte van zo’n 8,5 cm wordt naar een vaste plek op het einde van de bolbaan gerold. Doel is om met de krulbol zo dicht mogelijk bij deze staak te komen. Het krulbollen kent twee basistechnieken: het bollen (rollen over de baan) en het schieten (een worp waarbij de krulbol pas dicht in de buurt van de staak de grond raakt).

De krulbol heeft een asymmetrisch loopvlak zodat deze ook met een lichte boog naar de staak gerold kan worden, waarmee reeds geworpen krulbollen van de tegenstanders kunnen worden omzeild. De krulbol wordt gemaakt van beukenhout of eikenhout, en natuurlijk worden tegenwoordig ook kunststoffen gebruikt. De krulbol weegt ongeveer 3 kg.

Een krulbolbaan is 11 tot 15 meter lang en 3 meter breed. De staak wordt op 7 meter van de startlijn in de grond geplaatst. Bij het verdelen van de punten worden strootjes gebruikt om precies te kunnen bepalen welke krulbollen het dichtst bij de staak liggen. Een wedstrijd wordt gespeeld tot negen punten. Een team behaalt een punt voor iedere krulbol die dichter bij de staak ligt dan de dichtstbijzijnde krulbol van de tegenstander(s).

De krulbolsport wordt beoefend in Zeeuws Vlaanderen, Belgisch Vlaanderen en Canada en enkele staten van de Verenigde Staten. In de zomer wordt gebold in de buitenlucht op verharde banen die bedekt worden met een dun laagje los zand. In de winter wordt krulbol op binnenbanen gespeeld op een verharde laag aarde.
 

Zoeken in regio

Vier cijfers postcode:

Kijk ook eens bij

 
Header image