Paragliding

Paragliding
Paragliding, ook wel parapente of schermvliegen genoemd, lijkt veel op parachutespringen maar verschilt in een belangrijk aspect. Waar het bij parachutespringen gaat om de val te vertragen bijvoorbeeld bij een sprong uit een vliegtuig, gaat het er bij paragliding juist om de 'val' zoveel mogelijk te verlengen. En waar mogelijk soms juist stijgen. Een manier van vliegen dus.

Het wordt vaak gedaan in de bergen, waar je van een steile helling af rent en zo de lucht in gaat. De kick van het paragliden bestaat eruit op een hele simpele manier te vliegen. Of gewoon een beetje geruisloos door de lucht zweven. Door aan de daarvoor bestemde koorden te trekken kun je het vliegscherm sturen of stijgen en dalen. Hoewel de bergen er een ideaal decor voor vormen, zowel praktisch als esthetisch gezien, kun je het ook in Nederland beoefenen. Je wordt dan doorgaans door middel van een lier de lucht in getrokken.

Geoefende paragliders kunnen ook echt vliegen met zo'n vliegscherm. Records voor afstand overstijgen met gemak de honderd kilometer en ook wordt er met gemak honderden meters gestegen. En dat alles zonder hulpmotor dus.
 

Zoeken in regio

Vier cijfers postcode:

Kijk ook eens bij

 
Header image