Schermen

Schermen
Schermen is al sinds de eerste moderne Olympische Spelen (in 1896) een vast onderdeel op het Olympische programma en wordt gespeeld in drie varianten. De spelregels die gehanteerd worden zijn afhankelijk van het wapen dat gebruikt wordt.

De sabel weegt maximaal een halve kilo. Het geldige trefvlak bij dit wapen is het gehele lichaam 'boven de gordel'. De romp, armen, handen en het hoofd dus. Wedstrijden met de sabel verlopen vaak relatief snel en er worden veel aanvallen uitgevoerd. Bij de sabel moet je, net als bij de floret, eerst het recht van aanval halen om te mogen aanvallen. Degene die als eerste een aanval uitvoert heeft hiermee dit recht. De aangevallene moet zich dan eerst verdedigen alvorens hij een tegenaanval mag doen. Als hij zich succesvol verdedigd heeft, heeft hij hiermee het recht van aanval gekregen. Als dat niet gelukt is, mag de oorspronkelijke aanvaller nog een keer aanvallen.

De floret weegt ook maximaal een halve kilo en is oorspronkelijk een oefenwapen. Omdat je tijdens het oefenen natuurlijk niet allemaal verwondingen op wilt lopen, is dit relatief lichte en flexibele wapen uitgevonden. De tegenstander mag alleen met de punt geraakt worden en het geldige trefvlak is alleen de romp.

De degen is het zwaarste wapen. Je mag je tegenstander met dit wapen alleen met de punt raken en het geldige trefvlak is het hele lichaam van de tegenstander. Bovendien onderscheidt deze vorm zich van de andere twee door het ontbreken van recht van aanval. Het schermen met de degen blijft het dichtst bij het traditionele duelleren vanwege de aard van het wapen en de regels die erbij horen.

De schermsport wordt beoefend in een traditioneel wit pak omdat er vroeger, voor het gebruik van de elektronische trefferregistratie, vaak wat roet of gekleurd krijt werd gebruikt om treffers te kunnen herkennen.
 

Zoeken in regio

Vier cijfers postcode:

Kijk ook eens bij

 
Header image