Sloeproeien

Sloeproeien
Sloeproeien is een populaire sport aan het worden. Er zijn al meer dan 130 sloeproeiverenigingen in Nederland. Buiten Nederland is het Sloeproeien nog vrij onbekend.

Een Sloep is een originele reddingssloep of een goedgekeurde nieuwbouwsloep voor 6, 8. 10 of 12 roeiers. Wedstrijden worden georganiseerd over allerlei afstanden vanaf een sprint of 10 kilometer naar ook veel langere trajecten, zoals de 35 km van Harlingen – Terschelling.

De sloeproeitechniek is niet complex maar toch lastig om goed (en gelijk) uit te voeren: de voeten van de roeier zitten vast, de haal start met licht gebogen benen, rug gebogen en armen vooruitgestrekt. De roeiriem wordt losjes vastgehouden terwijl de roeier kracht zet met vooral benen en rug. De sloeproeier houdt tijdens het grootste deel van de haal de armen gestrekt. Pas aan het einde van de haal als het bovenlichaam weer moet opveren naar de volgende haal toe, trekken de armen het lichaam tegen het laatste stukje van de haal in weer rechtop. Daarna volgt inbuigen naar de volgende haal.

Bungee roeien is weer een nieuwe tak van sport (sinds 1995, uitgevonden in Kampen). De Sloep wordt aan de kade vastgemaakt met een elastiek. Het roeiteam dat de sloep met een felle sprint, tegen de trekkracht van het elastiek in, het verst uit de kant weet te roeien is de winnaar.
 

Zoeken in regio

Vier cijfers postcode:

Gerelateerd

 
Header image