Sportrolstoel

Sportrolstoel
Een sportrolstoel is een speciale rolstoel, geschikt gemaakt voor sportbeoefening. Veel rolstoelsporten vragen om speciale sportrolstoelen, ongeacht of de sport recreatief, competitief of als topsporter beoefend wordt. Een gewone rolstoel is al snel niet voldoende wendbaar, te zwaar, of geeft net te weinig ruimte aan de armen om de tennisslag te maken of te dribbelen bij basketbal. Een handbewogen sportrolstoel is voor het dagelijkse leven ongeschikt.

Een sportrolstoel heeft veelal de volgende kenmerken:

Scheefstand van de grote wielen
Dit vermindert de kans op inklemming van de handen en het vergroot de stabiliteit van de sportrolstoel. Met scheefstand van de achterwielen, een zwaartepunt zover mogelijk naar achteren, kleine voorwielen en een korte wielbasis, is de sportrolstoel maximaal wendbaar.

Een instelbare wielbasis
Dit om wendbaarheid en gewichtsverdeling te optimaliseren aan het specifieke gebruik. Sportrolstoelen waarbij het de bedoeling is om een hoge snelheid te halen, hebben een lange wielbasis en een groot voorwiel voor lagere rolweerstand.

Een doorlopende voetenplank

Een niet vouwbaar frame
Dit is een zogenaamd boxframe, om grote stijfheid en laag gewicht te kunnen combineren. Dan gaat er geen energie verloren aan de speling tussen de onderdelen van het frame.
 

Zoeken in regio

Vier cijfers postcode:

Kijk ook eens bij

 
Header image