Traditionele sporten

Traditionele sporten
Traditionele Sporten vormen een belangrijk deel van ons levend cultureel erfgoed. Soms wordt een sport nog maar door een handevol mensen beoefend en kunnen we er dankzij hen nog steeds van genieten. Een aantal sporten zit in de gevarenzone omdat er bij de jeugd geen nieuwe deelnemers gevonden worden. Laten we hopen dat ook deze sporten liefhebbers zullen blijven trekken.

Er zijn ook grote en zelfs internationaal belangrijke Traditionele Sporten. Kaatsen wordt (voornamelijk in Friesland) nog door zo'n 16.000 sporters beoefend. Beugelen staat sinds het jaar 2000 op de Werelderfgoedlijst. En Klootschieten is met een opmars bezig in de richting van dé recreatiesport van Nederland.

Er zijn ook vele kleine Traditionele Sporten. Sommige sporten willen graag groeien of willen hun sport regionaal blijven spelen, en andere willen vooral hun kennis en kunde aan de volgende generatie overdragen. Het is niet altijd eenvoudig om aan de 'definitie' van een Traditionele Sport te kunnen blijven voldoen: de sport bestond al vóór 1900 en er worden regelmatig kampioenschapswedstrijden gehouden. Eén ding hebben alle Traditionele Sporten echter gemeen: ze willen als volwaardige sport serieus genomen worden.

Op Fitklik wordt op dit moment gewerkt aan het vastleggen van zo'n vijftig traditionele sporten, met hulp van Halbo Bosker uit Loenen. Halbo Bosker heeft veel kennis van Traditionele Sporten en draagt met zijn speluitleen van Herberg- en familiespelen tevens bij aan het in ere houden van Traditionele Spelen.

Oproep
We zijn zeer geïnteresseerd in informatie, contactpersonen en beeldmateriaal van Traditionele Sporten. Aarzel niet en neem contact op via het contactformulier op de website. Dan houden we ons cultureel erfgoed levend!
 

Zoeken in regio

Vier cijfers postcode:
 
Header image