CP-Voetbal

CP-Voetbal
CP-Voetbal wordt gespeeld door voetballers met een motorisch probleem als gevolg van hersenbeschadiging. CP-Voetbal is vernoemd naar Cerebrale Parese, de term voor een hersenbeschadiging als gevolg van een geboortetrauma. Naast deze mensen die hun beperking opgelopen hebben kort na hun geboorte, kunnen ook spelers meedoen die op een latere leeftijd een hersenbeschadiging hebben opgelopen en daar een blijvend motorisch probleem aan hebben overgehouden. Bijvoorbeeld door een hersentumor, herseninfarct, hersenbloeding of in coma gelegen te hebben.

Internationaal heet CP-Voetbal Football 7-a-side. CP-Voetbal wordt 7 tegen 7 gespeeld op een veld van 75 meter bij 55 meter en een doel van 5 meter breed en 2 meter hoog. De spelregels wijken maar op een paar onderdelen af van de FIFA-regels. De buitenspelregel wordt niet gehanteerd en er wordt ingerold in plaats van ingegooid.

Er wordt in Nederland geen CP-Voetbal in competitie gespeeld. De Nederlandse spelers voetballen in de reguliere competitie en worden alleen voor internationale kampioenschappen geselecteerd en bijeengebracht. Er zijn Europese en Wereldkampioenschappen en CP-Voetbal is ook een tak van sport op de Paralympics.
 

Zoeken in regio

Vier cijfers postcode:

Kijk ook eens bij

 
Header image