Cricket

Cricket
Cricket is een sport die vooral populair is in Groot Brittannië en de voormalige Britse Koloniën zoals Australië, India, Pakistan, Sri Lanka en Zuid Afrika. Het spel wordt gespeeld door twee elftallen op een veld zonder vaste afmetingen en met de kans dat er een boom in staat. In het midden van het veld ligt de pitch, een strook van 20 meter lang en 2 meter breed met aan de uiteinden de wickets (drie rechtopstaande paaltjes met een dwarslatje erop). De wickets worden verdedigd door twee batsmen. De aanvaller is de bowler, dit is de werper die de wickets probeert te raken. Verder is er nog een achtervanger (wicketkeeper) en zijn er negen veldspelers.

Het team dat aan slag is probeert zoveel mogelijk punten te scoren door de bal die door de bowler wordt geworpen, weg te slaan en dan zo snel mogelijk één of meer runs te maken. Runs zijn sprintjes van de beide batsmen tussen de wickets. Als de bal over de grond het veld uitrolt, worden vier runs gescoord en als de bal door de lucht uitgaat dan worden in één keer zes runs gescoord.

De winnaar van een cricketwedstrijd is de partij die na een vastgesteld aantal overs (een serie van zes gegooide ballen op één batsman) de meeste runs heeft gemaakt.
 

Zoeken in regio

Vier cijfers postcode:
 
Header image