G-Schietsport

G-Schietsport
‘Een schot in de roos’. Dat was de Zweedse vinding en ontwikkeling van een elektronische richtkijker met toongenerator. Met deze kijker is het voor blinden en slechtzienden mogelijk om deel te nemen aan de schietsport.

Er wordt geschoten met een luchtgeweer op de 10-meterbaan. Tijdens het richten op de schietkaart beluistert de schutter met de richtkijker via de koptelefoon een fluittoon. Een hogere toon geeft aan dat de schutter dichter op de roos (het centrum van de schietkaart) mikt. De hoogste toon geeft aan dat het geweer optimaal gericht is om de roos te raken. Het lijkt nu een kwestie van de trekker overhalen en 10 punten binnenhalen. Maar om doeltreffend te schieten is veel training nodig. Het vraagt om uiterste concentratie, een beheerste ademtechniek en een stabiele schiethouding.

Deze wijze van schietsport wordt op dit moment in meer dan tien landen in West-Europa door mensen met een visuele beperking beoefend. Op wedstrijden mogen de valide en gehandicapte schutters niet tegen elkaar uitkomen. Het Algemeen Schiet- en Wedstrijdreglement van de Koninklijke Nederlandse Schutters Associatie (KNSA) laat dit niet toe.
 

Zoeken in regio

Vier cijfers postcode:

Gerelateerd

 
Header image