GPS-wandelen

GPS-wandelen
Een GPS-ontvanger is een apparaat dat gebruikmaakt van satellieten die 20.000 kilometer boven de aarde rondcirkelen, om met een nauwkeurigheid van 10 meter te vertellen waar je bent en welke kant je op moet. Voorheen was deze technologie alleen voor professioneel gebruik beschikbaar, bijvoorbeeld in de scheepvaart. Tegenwoordig wordt GPS veel gebruikt voor navigatie in de auto, en zijn er GPS-ontvangers op het formaat van een mobiele telefoon. Sterker nog, er zijn steeds meer mobiele telefoons met een ingebouwde GPS-ontvanger.

Een GPS-ontvanger is te gebruiken als wandelkaart, wanneer tevoren diverse punten worden ingevoerd die samen de route vormen. Er zijn kant-en-klare GPS-routes beschikbaar om van internet te downloaden naar de GPS-ontvanger. Maar het is ook mogelijk om zelf een route samen te stellen met speciale mappingsoftware.

Wandelen met een GPS heeft allerlei leuke kanten:
- Er is geen kaart of kompas meer nodig.
- Het apparaat registreert de tocht die je aflegt, de snelheid en de hoogtes.
- Na afloop is de wandeling met behulp van allerlei (internet)software terug te zien op de pc en kan de wandeling beschikbaar worden gemaakt voor anderen.

Diverse wandelsportorganisaties, wandelsportbonden en wandelclubs bieden cursussen aan om te leren wandelen met een GPS en om GPS-routes samen te stellen.
 

Zoeken in regio

Vier cijfers postcode:

Kijk ook eens bij

 
Header image