Handbal

Klik op onderstaand logo voor flinke korting op de Panzeri BLUline

Handbal
Ontstaan in Denemarken in het begin van de 20e eeuw. Oorspronkelijk leek het qua spelregels, teamomvang (11 spelers) en veldgrootte veel meer op voetbal. Dit is teruggebracht tot een veldgrootte van ongeveer 20 bij 40 meter en zes spelers per team (vijf veldspelers en een keeper). Het doel is 2 tot 3 meter breed, net als bij zaalvoetbal.

Handbal is een snelle, best wel harde sport, waarbij kracht en techniek belangrijk zijn. Elke speler kan zowel aanvaller als verdediger zijn. De bal mag met elk lichaamsdeel behalve het been onder de knie gespeeld worden. Je mag niet meer dan 3 passen met de bal lopen en niet meer dan 3 tellen de bal in de hand houden. Om het doel bevindt zich een cirkel die verboden terrein is voor de aanvallende speler. Althans, de speler mag hier de grond niet raken. Wel mag de speler de cirkel in springen en dan moet hij nog voor hij de grond raakt de bal gespeeld hebben.

Jonge kinderen spelen een aangepaste vorm, met jongens en meisjes door elkaar, een kleiner veld en een kleiner doel, en een kortere speeltijd. In Nederland wordt handbal voornamelijk binnen (in een zaal) gespeeld. Handbal is tevens een olympische discipline op de zomerspelen.

 

Zoeken in regio

Vier cijfers postcode:

Kijk ook eens bij

 
Header image