Hondenshows

Hondenshows
Er zijn veel mogelijkheden om actief te zijn met je hond in een hondensport. Het is ook mogelijk om aan hondenshows mee te doen. Op een hondenshow worden honden beoordeeld naar de rasstandaard en krijgen een beoordeling van een keurmeester. De beoordelingen worden met letters aangegeven: U-uitmuntend, ZG=zeer goed, G=goed en M=Matig. Door de keurmeester wordt gekeken naar onder andere bouw, uiterlijk en gangwerk. Het gangwerk wordt beoordeeld als hond en baas een ronde door de ring lopen in een stevige pas.

Hondenshows zijn leuk en gezellig (soms lange dagen tot aan de prijsuitreiking) maar vooral op deze shows wordt de basis gelegd voor de zich steeds doorontwikkelende kenmerken van de rasstandaard. Honden met een aantal malen beoordeling ‘U=uitmuntend’ zullen vaker gekozen worden voor een fokprogramma. Op zich prima want daarmee wordt steeds met de honden met het beste uiterlijk, volgens de rasstandaard, gefokt.

De BBC heeft eind 2008 een documentaire gemaakt over de consequenties van rasstandaarden op basis van uiterlijke kenmerken. Er kwam in deze documentaire naar voren dat de gezondheid en het welzijn van de honden zwaar lijdt onder de eisen van de rasstandaard. Te kleine schedels, vergroeide botten, ernstige rugklachten, continue ademhalingsproblemen, etc. Hopelijk komen er rasstandaarden op basis van uiterlijk en welzijn van honden.
 

Zoeken in regio

Vier cijfers postcode:

Kijk ook eens bij

 
Header image