Pelota

Pelota
Pelota is een snel balspel op een groot speelveld dat oorspronkelijk uit Spanje komt en op dit moment een grote sport is in de Verenigde Staten van Amerika. Het lijkt qua regels het meest op squash.

Het spel kan worden gespeeld door twee individuele tegenstanders of twee teams van twee of drie spelers. In dat geval spelen de individuen of teams direct een partij. Een veel gespeelde variant is 'Quiniela', een rouleersysteem waarbij maximaal acht individuele spelers of teams van twee mensen deelnemen. Telkens als een team een punt verliest moet deze het veld uit en achteraan in de rij met teams plaatsnemen. Het team (of het individu) dat wint blijft staan en kan op die manier meer punten halen, totdat zij een punt verliest en dan moeten zij wisselen. Er kan gerouleerd worden tot maximaal de 40 punten.

Het speelveld is een ruimte van 12,20 meter breed, 12,20 meter hoog en 53,70 meter lang en heeft drie wanden van graniet of cement. De vierde wand waartegen niet gespeeld wordt is van glas om het publiek het spel te laten volgen.

De spelers hebben een 'cesta' om de bal mee te vangen en weg te werpen. Het vangen en wegwerpen moet in een vloeiende beweging gebeuren. Een cesta is een gevlochten korf met een houten frame. De bal is de 'pelota'. Dit is bal met een harde kern van rubber met een laag linnendraad en twee lagen geitenleer. De pelota heeft een doorsnede van 5 cm en een gewicht van 127 gram.
 

Zoeken in regio

Vier cijfers postcode:

Kijk ook eens bij

 
Header image