Rally-O

Rally-O
De term Rally-O komt van de samenvoeging van de woorden Rally en Obedience. De bedenker Charles L. Kramer uit de Verenigde Staten zag de populariteit van ‘gehoorzaamheid’(commando’s en oefeningen voor de hond) verminderen ten gunste van ‘behendigheid’ (parcours lopen met de baas). En hij bedacht de combinatievorm Rally-Obedience.

Rally-O heeft het meeste weg van gehoorzaamheid maar dat wordt op een heel leuke manier verpakt in een parcours van 15 tot 20 oefeningen. Een keurmeester (de wedstrijdleider) stelt uit de ongeveer 50 beschikbare oefeningen een parcours samen en beoordeelt de uitvoering van de oefeningen. De deelnemer krijgt de oefeningen in het parcours niet te horen van de keurmeester maar leest deze zelf af op bordjes die op het parcours op de grond zijn geplaatst. Daarop staan de opdrachten in tekens en omschrijvingen, voorstellend bijvoorbeeld rechtsaf en 10 meter los volgen, of hond zitten en baas doorlopen.

De regels zijn minder streng: de baas mag de hond aanmoedigen, belonen en ook meermalen hetzelfde commando geven zonder puntenaftrek. Doel is dan ook om baas en hond veel plezier te laten beleven in een ongedwongen sfeer en met zoveel wedstrijdelement als je zelf wilt. Het team van baas en hond dat het parcours het meest vloeiend aflegt en de oefeningen het beste heeft uitgevoerd, is de winnaar.
 

Zoeken in regio

Vier cijfers postcode:

Gerelateerd

 
Header image