Rolstoelbasketbal

Rolstoelbasketbal
Net als veel andere rolstoelvarianten van sporten, liggen de regels van rolstoelbasketbal zo dicht mogelijk bij de regels van de reguliere variant. Voor rolstoelbasketbal zijn er wel heel weinig concessies gedaan: de hoogte van de basket is gelijk, de veldafmetingen zijn gelijk en ook een team bestaat uit vijf spelers, net als bij het reguliere basketbal.

De rolstoelen zijn aangepast om meer stabiliteit te bieden. Een normale rolstoel heeft doorgaans vier wielen, basketbalrolstoelen hebben vijf of zes wielen.

Voor het samenstellen van een rolstoelbasketbalteam worden de basketballers een bepaald aantal punten toegekend, afhankelijk van de aard van hun handicap. Eén punt is voor de zwaarste beperking en 4,5 punten is voor de lichtste handicap. Een team van vijf basketballers mag op ieder moment maximaal 14 punten in het veld hebben staan.

Of een speler in het dagelijks leven ook een rolstoel nodig heeft is (ook bij wedstrijden) overigens niet relevant: iedereen kan aan rolstoelbasketbal doen. Rolstoelbasketbal is vertegenwoordigd op de Paralympische Zomerspelen.
 

Zoeken in regio

Vier cijfers postcode:

Kijk ook eens bij

Gerelateerd

Doelgroep

 
Header image