Sledehondensport

Sledehondensport
De sledehondensport komt uit Alaska waar de Eskimo’s het als belangrijkste manier van vervoer gebruikten. In Europa begon de sledehondensport in de jaren 60 van de vorige eeuw in Duitsland en snel daarna vele andere landen op gang te komen.

Ook in Nederland wordt de sledehondensport beoefend. Er gelden zelfs wettelijke regels voor: maar vier hondenrassen mogen in Nederland gebruikt worden als trekhond. Dat zijn de Syberische Husky, Alaskan Malamute, Groenlandse hond en de Samojeed. Eigenlijk allemaal hondenrassen die niet ‘thuis’ gehouden kunnen worden. Het enige ras dat een heel klein beetje hanteerbaar is, de Alaskan Husky, is een in Nederland niet erkend ras en mag dus niet gebruikt worden. Alle sledehonden zijn ongeschikt als huisdier: ze vragen héél veel beweging en willen het liefst met veel honden samenleven vanwege hun sterke roedelgevoel.

Trainingsmogelijkheden zijn in Nederland zonder sneeuw zeer beperkt dus worden er alternatieve vormen van vervoer ingezet. Om één hond te trainen kan gebruik gemaakt worden van een step met brede banden en hele goede remmen; een fiets is minder veilig vanwege het hoge zwaartepunt. Voor meerdere honden kan een aluminium kar op wielen worden ingezet. Het is ook mogelijk om met de hond uit rennen te gaan met een pulka: de hond trekt dan zelf een karretje voort. Er zijn in Nederland zo’n 250 sledehondenteams actief die in de maanden januari tot maart van ieder jaar naar wedstrijden in heel Europa gaan.
 

Zoeken in regio

Vier cijfers postcode:

Kijk ook eens bij

 
Header image