Tandemfietsen

Tandemfietsen
Hoewel er tandemmodellen bestaan waarbij de berijders naast elkaar zitten, is een tandem gewoonlijk een fiets waarop twee of meer mensen achter elkaar kunnen zitten. De voorste berijder wordt de captain genoemd en de achterste(n) de stoker(s). Een tandem heeft een belangrijk voordeel ten opzichte van een éénpersoonsfiets. Omdat de lucht- en rolweerstand gelijk zijn aan die van een fiets met één berijder, terwijl de aandrijfkracht twee keer zo groot is, kunnen met een tandem bij een normale inspanning relatief hoge snelheden worden behaald.

De tandem wordt vaak toegepast als fiets voor gehandicapten, waarbij de visueel, lichamelijk of anderszins gehandicapte persoon dan als stoker plaats kan nemen. Daarnaast zijn er ook sportief georiënteerde tandems: mountainbikes of wielrenfietsen in tandemmodel. De Paralympics kent voor renners met een visuele beperking de onderdelen 1 km tijdrit en sprint op een tandem.

Voor tandemfietsers worden af en toe speciale wedstrijden en toertochten georganiseerd, en er zijn verenigingen waarbij tandemfietsers zich kunnen aansluiten. Verder zijn tandems populair voor personeelsuitjes of andere groepsevenementen.
 

Zoeken in regio

Vier cijfers postcode:

Gerelateerd

 
Header image