Teamkrachtsport

Teamkrachtsport
Een teamsport waarbij kracht van doorslaggevende betekenis is, is touwtrekken. Ook bij roeien is kracht een belangrijke component maar daar speelt conditie ook een grote rol.

Bij roeien en touwtrekken worden vrijwel dezelfde spiergroepen gebruikt. Het verschil zit in de soort belasting. De roeibeweging bestaat uit zo’n 33 inspannings- en rustmomenten per minuut. Bij een roeiwedstrijd wordt gedurende zes tot acht minuten vooral een aanslag op het aerobe vermogen in de spieren van de atleet gedaan.

Touwtrekwedstrijden kunnen beslist zijn in enkele seconden maar het komt ook voor dat zeer aan elkaar gewaagde teams meer dan tien minuten staan te trekken aan het touw. En hier zit het verschil: de touwtrekkende atleet heeft geen rustmomenten en moet constant maximale kracht leveren. De spieren van de atleet raken verzuurd, vol met afvalstoffen van de anaerobe verbranding.

Fanatieke touwtrekkers vind je dus vaak in de sportschool. Maar niet iedereen zweert bij die trainingsvorm. De touwtrekkers die in de winter vooral in de sportschool trainen, winnen vroeg in het seizoen meer wedstrijden dan later in het seizoen. De echte outdoortouwtrekker die in weer en wind ook in de winter buiten doortraint, blijkt beter naar een topvorm in de zomer toe te kunnen werken.
 

Zoeken in regio

Vier cijfers postcode:

Gerelateerd

 
Header image