Vliegsport

Vliegsport
Wie gaat vliegen in een sportvliegtuig krijgt letterlijk een andere kijk op de wereld. Een machtige en spannende ervaring! Maar voor het zover is, moet een vliegbrevet worden behaald. Daarvoor zijn minimaal 30 vlieguren nodig, waarvan 5 solo. Vliegen mag trouwens eerder dan autorijden: de minimumleeftijd is 16 jaar. Een maximumleeftijd is er niet, als je maar slaagt voor de medische keuring.

De bekendste sportvliegtuigen zijn de Cessna en de Piper, beide Single Engine Piston (SEP) vliegtuigen. Steeds populairder worden de Microlights (MLA). Dat zijn lichtere vliegtuigen die minder kunnen dragen en minder ver kunnen vliegen, maar die goedkoper zijn om te huren.

Vliegclubs verzorgen opleidingen, verhuren vliegtuigen en organiseren activiteiten zoals:
Vliegrally: de piloot maakt een navigatieplan langs opgegeven routepunten, vliegt vervolgens het traject zo strak mogelijk – zonder 360-gradenbocht of S-bocht -, probeert onderweg foto’s te herkennen en moet ten slotte landen in een vrij klein vak. Snelheid speelt geen rol, het gaat om bekwaamheid in navigeren en vliegen.
Clubvlucht: gezamenlijk vliegen naar een verre bestemming, in meerdere etappes zodat iedereen aan de beurt komt als piloot. Diners en overnachtingen horen er meestal ook bij.

Om het eens mee te maken, is het ook mogelijk een proefles te volgen of een rondvlucht te maken met een piloot.
 

Zoeken in regio

Vier cijfers postcode:
 
Header image