koersbal

koersbal
Koersbal lijkt een beetje op bowls. Het is dan ook de kleine binnensportvariant en wordt ook wel indoor carpet bowls genoemd. Het wordt gespeeld op een mat van 8 bij 2 meter met per team 4 ballen van zo’n 750 gram en een jack (het doelballetje).

Eerst wordt de jack geworpen door het team dat mag beginnen, en vervolgens is het doel van het spel om te zorgen de eigen ballen dichter bij de jack te krijgen dan de ballen van het andere team. Het is daarbij toegestaan om ballen van de tegenstander van de mat te kaatsen.

Extra punten zijn te verdienen met het dubbelscorevak aan het eind van de mat - onder andere door te zorgen dat de jack in het dubbelscorevak terechtkomt, hetzij bij het inwerpen van de jack, hetzij door de jack ernaartoe te kaatsen.

In plaats van met een boogje gooien, zoals bij jeu de boules, wordt dit spel meer rollend gedaan. De ballen rollen met een boog omdat deze niet perfect rond zijn. Hiermee moet de speler dus rekening houden bij het rollen. Voor dit spel is geen kracht vereist, maar wel behendigheid en techniek.

Rolstoelgebruikers met teveel beperking aan armen of rug maken gebruik van een plastic buis om de bal op koers in het spel te brengen.
 

Zoeken in regio

Vier cijfers postcode:

Gerelateerd

 
Header image