HomeAdverterenNieuwsTerugblikContact
Wandelen
Nordic Walking
Afvallen en dieet
Testen en trainen
Sportcentrum
Hardlopen
Sportmedisch
Sportmaterialen
Ontspanning
 
Wij horen graag jouw mening over de website Lopersplatform!
 
Lopersplatform streeft naar het samenbrengen van vraag en aanbod in de lopersmarkt. Slagen we hierin en wat kunnen we verbeteren?
 
 
 
 
 
Boeken over Nordic Walking, hardlopen, wandelen
 
 
Plaats een oproep of bekijk het aanbod op ons online prikbord!

Ons online prikbord brengt sportersvraag en -aanbod bij elkaar. Op zoek naar een trainingsmaatje? Ervaringen uitwisselen? Iets in de aanbieding? Plaats een oproep!
 
 
Nordic walking Hardloopschema Coopertest

Fitheid, wat is dat?
 
Fitheid kun je omschrijven als de samenhang tussen uithoudingsvermogen, kracht, lenigheid en coördinatie. Je bent fit wanneer deze vier factoren onderling in balans en van voldoende niveau zijn. De belangrijkste indicator voor fitheid is je uithoudingsvermogen.

Uithoudingsvermogen
Bij de uitdrukking "het hebben van een goede conditie", denken we allereerst aan een goed uithoudingsvermogen. Problemen met het uithoudingsvermogen vertalen zich ook het eerst in signalen "dat er wat mis is". Liever de auto nemen, liever de lift nemen, je voet je te zwaar, je voelt je vaak moe .... het zijn typisch indicatoren voor het feit dat er iets met onze conditie aan de hand is.
 
Maar ook met een slechte conditie moeten er soms toch zaken gedaan worden, waarbij we iets van ons lichaam verlangen. Een zwaar meubelstuk dat naar de zolder "gesleept" moet worden, dat laatste spurtje dat nodig was om de bus net niet te missen. En dan ondervind je nog lange tijd last van die inspanning als je met een rood hoofd naar adem snakt of je hart zo voelt bonzen dat je geneigd bent te denken dat het laatste uur heeft geslagen.

Vergelijking met een motor
Het is inderdaad een feit dat een goede conditie allereerst afhangt van ons uithoudingsvermogen. Als je het menselijk lichaam ziet als iets dat een mechanische prestatie levert, zoals alleen al het voortbewegen van je lijf, dan kun je ons lichaam vergelijken met een motor. Een slechte conditie laat zich dan ook direct vertalen in een motor waar wat mee aan de hand is. De motor raakt snel oververhit, de motor is niet in staat een bepaalde periode een behoorlijke prestatie te leveren. Het komt erop neer dat ons lichaam niet meer in staat is om continu voldoende zuurstof op te nemen en voldoende energie vrij te maken voor het leveren van een goede lichamelijke prestatie. Je hartslag vertelt je precies hoe het met je (verbrandings-) motor gesteld is. Dat is ook logisch, omdat de benodigde zuurstof en energie naar de verschillende spieren moet worden gebracht en afvalstoffen moeten worden afgevoerd. Hoe minder effectief deze processen verlopen, hoe meer bloed er al bij een lage inspanning moet worden rondgepompt.

Je mag de motor opvoeren maar doe eerst een APK
Je uithoudingsvermogen kun je verbeteren door te sporten. Het is echter verstandig om voordat je aan het verbeteren van je conditie begint je conditie te meten of een keuring uit te laten voeren. Je kunt je conditieniveau laten meten, bijvoorbeeld in een fitnesscentrum. Ervaren instructeurs maar ook fysiotherapeuten kunnen zo’n fittest of conditietest afnemen. Dat geeft je straks een vergelijking als je na een tijdje een tweede meting laat doen. Je kunt dan zien of je conditie verbeterd is en hoeveel vooruitgang je hebt geboekt. Voor het meten van je conditie zijn verschillende tests ontwikkeld (zie onderstaande linkjes).

Het maakt niet uit of je nou professioneel sporter bent of een beginner, het meten van je conditie of het uitvoeren van een sportkeuring is altijd een verstandige keuze.
 

Op de hoogte blijven van aan-biedingen, achtergrondinfo en nieuwtjes?
 

GO Gel is een isotone gel die bij duurprestaties zonder water kan worden geconsumeerd. "Het werkt!", zegt Runner's World.

Uw advertentie hier?

Aanbieding NIC Magazine
Hét Nordic Walking tijdschrift
van Nederland. Nu tot 20%
korting op een abonnement
voor 1 of 2 jaar. Voor uzelf of als kadotip. Klik hier
Tot 20% korting op abonnement NIC Nordic Walking magazine: klik hier

Uw advertentie hier?

Design: DplusM | Powered by WebGenerator | Realisatie up!-marketing
is dat?&js=0&b=0&to=0>