HomeAdverterenNieuwsTerugblikContact
Wandelen
Nordic Walking
Afvallen en dieet
Testen en trainen
Sportcentrum
Hardlopen
Sportmedisch
Sportmaterialen
Ontspanning
 
Wij horen graag jouw mening over de website Lopersplatform!
 
Lopersplatform streeft naar het samenbrengen van vraag en aanbod in de lopersmarkt. Slagen we hierin en wat kunnen we verbeteren?
 
 
 
 
 
Boeken over Nordic Walking, hardlopen, wandelen
 
 
Plaats een oproep of bekijk het aanbod op ons online prikbord!

Ons online prikbord brengt sportersvraag en -aanbod bij elkaar. Op zoek naar een trainingsmaatje? Ervaringen uitwisselen? Iets in de aanbieding? Plaats een oproep!
 
 
Nordic walking Hardloopschema Coopertest
Trainingsvormen

Het doel van trainen is het versterken van de fysieke eigenschappen die, voor in dit geval hardlopen, belangrijk zijn. De fysieke eigenschappen die je bij hardlopen wilt trainen/versterken zijn:

  • Beweeglijkheid en lenigheid
  • Aeroob uithoudingsvermogen
  • Anaeroob uithoudingsvermogen
  • Krachtuithoudingsvermogen
  • Maximaalkracht
  • Techniek / motoriek

De bovengenoemde fysieke eigenschappen kan men met verschillende soorten trainingen trainen.

Soorten trainingen voor hardlopers

Herstelloop is een loop in een heel rustig tempo van ongeveer 30 – 60 minuten.

Lange rustige duurloop duurt 1,5 tot 3 uur en je traint er je aerobe uithoudingsvermogen mee.

Bij de vlotte duurloop ligt de snelheid tussen die van lange rustige duurloop en tempoduurloop. Duurt ongeveer 45 minuten tot 2 uur. Je traint je aėrobe uithoudingsvermogen en je anaėrobe uithoudingsvermogen.

Tempoduurloop houdt in, flinke snelheid net onder het verzuringspunt. Duur van tempo duurloop is maximaal 45 minuten. Je traint je anaėrobe uithoudingsvermogen.

Interval intensief is een intervaltraining. Relatief hoge loopsnelheid in de inspanningsgedeeltes. Lange rust ten opzichte van het inspanningsgedeelte en weinig herhalingen. Onder te verdelen in trainingen met lange inspanningsgedeeltes of korte inspanningsgedeeltes . Je traint hiermee je anaėrobe uithoudingsvermogen en je krachtuithoudingsvermogen.

Interval extensief is een intervaltraining. De loopsnelheid is in de inspanningsgedeeltes relatief laag. Korte rust periodes en veel herhalingen. Onder te verdelen in trainingen met lange inspanningsgedeeltes of korte inspanningsgedeeltes. Je traint met deze trainingsvorm vooral je aėrobe uithoudingsvermogen.

Krachttraining kunnen we onderverdelen in:
-Maximaalkracht: trainen met zware belastingen en weinig herhalingen. Hiermee train je je maximaalkracht.
- Krachtuithoudingsvermogen: trainen met beperkte belastingen en veel herhalingen. Hiermee train je je krachtuithoudingsvermogen. Je kunt trainen met of zonder hulp van toestellen en je kunt het daarom binnen of buiten uitvoeren.

Heuveltraining is een vorm van training waarmee je krachttraining, techniektraining en intervaltraining gelijktijdig uitvoert. Extra verzwaring is aan te brengen door de keuze van de ondergrond, bijvoorbeeld mul zand. Je traint je anaėrobe uithoudingsvermogen, krachtuithoudingsvermogen en techniek/motoriek.

Snelheidstraining is tempolopen met ‘volledig’ herstel. Hierbij worden bepaalde (korte) afstanden in een bijna wedstrijdtempo gelopen, afgewisseld met heel veel rust om goed te herstellen. Je traint je anaėrobe uithoudingsvermogen, krachtuithoudingsvermogen en techniek/motoriek.

Fartlek is een doorgaande loop met snelheidsvariaties; kortstondig afgewisseld met andere bewegingsvormen. Intensieve en minder intensieve gedeeltes wisselen elkaar onregelmatig af. De vaart blijft er in, dat wil zeggen, geen onderbrekingen, geen moment van "stilstaan". De vorm van de training wordt mede bepaald door wat de omgeving te bieden heeft. Het is een speelse trainingsvorm waarbij je veel mag improviseren. Een bosgebied is natuurlijk het meest geschikt. Maar het kan ook op bijvoorbeeld de atletiekbaan, door dynamische oefeningen en loopscholingsoefeningen in afgezwakte vorm in de fartlek op te nemen. Op dat moment hebben ze geen technisch doel, maar zijn ze te gebruiken om onder andere het krachtuithoudingsvermogen te trainen. Een enigszins homogene groep (zelfde niveau) is een vereiste om deze training uit te voeren. Je traint je beweeglijkheid en lenigheid, aeroob uithoudingsvermogen, anaėrobe uithoudingsvermogen, krachtuithoudingsvermogen en techniek / motoriek.

Bij loopscholing worden deelbewegingen van de loopbeweging apart getraind. De loopbeweging wordt als het ware ontleed. De deelbewegingen worden veel extremer uitgevoerd dan normaal, zodat je je ervan bewust wordt en de betreffende motoriek verbetert. Deze trainingsvorm is niet geliefd onder hardlopers maar levert wel heel goede resultaten. Je traint met loopscholing je techniek en motoriek.

Trainingsschema maken
Als je uit deze trainingsvormen zelf een schema wilt samenstellen dan moet je niet vergeten om de verschillende trainingsvormen goed af te wisselen. En ook trainingen van dezelfde soort hoeven inhoudelijk niet exact hetzefde te zijn! Afwisseling in je training is erg belangrijk.
 
 

Op de hoogte blijven van aan-biedingen, achtergrondinfo en nieuwtjes?
 

GO Gel is een isotone gel die bij duurprestaties zonder water kan worden geconsumeerd. "Het werkt!", zegt Runner's World.

Uw advertentie hier?

Aanbieding NIC Magazine
Hét Nordic Walking tijdschrift
van Nederland. Nu tot 20%
korting op een abonnement
voor 1 of 2 jaar. Voor uzelf of als kadotip. Klik hier
Tot 20% korting op abonnement NIC Nordic Walking magazine: klik hier

Uw advertentie hier?

Design: DplusM | Powered by WebGenerator | Realisatie up!-marketing
gsvormen&js=0&b=0&to=0>