Touwtrekken ... van trainen in Eerbeek tot de World Games in Taiwan

Waarschijnlijk heeft iedereen wel eens touwtrekken gedaan. Een touw en twee teams is alles wat ervoor nodig is. Maar naast een leuke activiteit is het ook een echte tak van sport. Tot 1920 was touwtrekken zelfs een Olympische Sport.

Een wedstrijd touwtrekken
Een wedstrijd wordt gespeeld met een team van 8 mensen die in diverse gewichtsklassen kunnen uitkomen. Een heel team gaat op een grote weegschaal staan. Bij de heren lopen de gewichtsklassen uiteen van 560 kg (gem. 70 kg) tot maximaal 720 kg (gem. 90 kg). Bij de dames van 480 kg tot 560 kg. Junioren formeren teams van max 560 kg.

De uitrusting van iedere touwtrekker bestaat uit een rugbyshirt en -short, speciale schoenen met vlakke zool (vaak skeelerschoenen) en de handen ingesmeerd met magnesiumpoeder of hars. Of bij nat weer met een zaagselmengsel. Ieder teamlid heeft een vaste positie aan het touw dat een omtrek heeft van 10 cm en een lengte van 32 meter. De ankerman of ankervrouw staat achteraan en heeft het touw om het lichaam geslagen voor optimale grip en steun bij het hangen. De teamtactiek is vooraf doorgesproken. De coach aan de zijlijn mag tijdens de wedstrijd extra aanwijzingen geven. Aan de markeringen op het touw kan het publiek zien hoeveel terreinwinst een team heeft geboekt. Eén meter, twee meter, ... De terreinwinst kan met een slimme krachtsverandering van de tegenpartij ineens in verlies omslaan. Een wedstrijd duurt soms enkele minuten en vraagt een uiterste krachtsinspanning van alle teamleden. Zodra de tegenstander over de middellijn is getrokken (dat betekent vier meter terreinverlies) is de winnaar bekend.

Mannen, vrouwen en de jeugd
Touwtrekken is voor mannen, vrouwen en de jeugd een geweldige sport. Er is voor touwtrekken veel meer nodig dan zwaar en sterk zijn. Sterker nog: met spelinzicht en teamgeest bereik je meer. Nederland telt ongeveer 50 touwtrekverenigingen en die hebben wekelijkse trainingsavonden. Er wordt gewerkt aan kracht en conditie, zomer en winter door. De actieve leden doen mee aan zo'n 20 wedstrijden per jaar. Het is een gezonde sport waar heel weinig blessures bij voorkomen.

2009 is een gezellig en sportief jaar
Er staat dit jaar veel op de agenda van de Nederlandse touwtrekkers:
• De Nederlandse Touwtrek Bond (NTB), gevestigd te Eerbeek, bestaat dit jaar 50 jaar.
• Het Nederlands Kampioenschap Touwtrekken vindt plaats in de maand juni.
• Het Europees Kampioenschap wordt dit jaar gehouden in Assen van 17 - 20 september. Daar strijden zowel clubteams als nationale teams.
• En touwtrekken is ook een vast onderdeel op de World Games die dit jaar worden gehouden in Taiwan in de maand juli. Daar zal zeker een Nederlands Dames- en Herenteam om de titel gaan strijden!

Zin om een keertje mee te doen of een wedstrijd te bekijken?
In Eerbeek traint iedere week op de dinsdagavond de EHTC (Eerbeek-Halsse Touwtrek Club). Dat betekent warming up, techniektraining, sprintjes trekken, krachtoefeningen en trainen aan de ‘beul', de professionele touwtrekinstallatie met héél veel contragewicht. Keertje kijken of meteen meedoen? Bel met Rieki van Raaij (0313- 652163). En voor wie een paar spannende wedstrijden wil zien: op zondag 19 april is er voor Gewest Oost een competitiewedstrijd met zo'n 50 teams. Locatie: Händelstraat 49 in Eerbeek, van 10.30 - 15.00 uur.
Voor meer informatie over touwtrekken, kijk op www.fitklik.nl

›› Terug naar nieuws...

 
Header image