Baanwielrennen

Baanwielrennen
Baanwielrennen is een onderdeel van de wielersport en zelf ook weer een verzamelnaam voor vele wedstrijdenvormen op een speciale ovale piste. Er zijn niet-overdekte Zomerbanen met een lengte tot 550 meter en overdekte Winterbanen met een lengte vanaf 166 meter. De officiële Olympische wielerbaan dient 250 meter lang te zijn met een hellingshoek van 33 graden.

Enkele wedstrijdvormen zijn Puntenkoers (alle renners tegelijk in de baan en elke paar ronden zijn er punten te verdienen met een tussensprint), Keirin (zes rijders achter een derny met een eindsprint zodra de derny uit de baan gaat), Achtervolging (twee rijders of teams van rijders starten een halve baan van elkaar verwijderd en trachten elkaar in te halen), Sprint (twee rijders maken vanuit stilstand in twee of drie ronden uit wie de snelste is), Tijdrijden (alle rijders gaan apart de baan op en leggen de afstand van 1000 meter (dames 500 meter) zo snel mogelijk af, Koppelkoers (wedstrijd met koppels van rijders die samen zoals in een Puntenkoers punten proberen te winnen, waarbij een ronde voorsprong ook winst van de wedstrijd betekent) en Scratch (rijders rijden als in een peloton 15 km (dames 10 km) en de eerste over de eindstreep is de winnaar.

De wedstrijdvorm Omnium is een combinatieklassement. Op het WK wordt gereden op de onderdelen Sprint, Scratch, Achtervolging, Puntenkoers en Tijdrit.
 

Zoeken in regio

Vier cijfers postcode:

Gerelateerd

 
Header image