Duivensport

Duivensport
Duivensport komt erop neer dat met postduiven een wedstrijd wordt gehouden welke duif het snelst heeft gevlogen. De duiven krijgen een gummiring of chipring om de poot en worden naar een losplaats vervoerd waar ze zo tegelijk mogelijk worden losgelaten. Zodra de duif thuis aankomt, stopt de duivenmelker (duivenhouder) de gummiring in de duivenklok of geeft de chipring een signaal aan de elektronische duivenklok, om de aankomsttijd te registreren. De vliegsnelheid wordt berekend uit de vertrektijd, aankomsttijd en afstand.

Tot aan de komst van telegrafie was de duif het snelste communicatiemiddel over lange afstanden. Tegenwoordig staan veel mensen ervan versteld hoe snel een duif een bericht kan doorgeven. Zo kan een duif wel 800 km in één dag afleggen, met een snelheid tussen 60 en 90 km/u, en zelfs over afstanden van meer dan 1000 km nog de weg terugvinden naar hun hok.
Helaas kan een duif alleen naar zijn thuishok terugvliegen, waardoor je alleen berichten kunt doorgeven aan het thuishonk. Op reis namen sommige mensen dus verschillende duiven van verschillende hokken mee om te communiceren. Ook was de lengte van het bericht natuurlijk beperkt; een duif kan geen complete boeken meeslepen in zijn vlucht.
 

Zoeken in regio

Vier cijfers postcode:
 
Header image