FriesDammen

FriesDammen
Het Fries Dammen is een echte Friese Traditionele Sport. Al sinds de 17e eeuw werd er in Friesland aan Fries Dammen gedaan. Andere termen voor deze sport zijn ´Oer Alles´, ´Moguerums Damspel´, ´Dammen Fries Spel´ en ´Babylonisch Damspel´.

Doel van het spel is om alle stenen van de tegenstander te slaan zodat je als enige nog schijven op het spelbord hebt staan. Het was tot 1932 eigenlijk alleen een kroegspel dat door kasteleins werd uitgeschreven om klanten naar het café te trekken. Maar in 1932 is de Dambond Fries Spel opgericht en werd het ook een officiële denksport met kampioenschappen. Op dit moment zijn 12 verenigingen bij de bond aangesloten die gezamenlijk zo’n 300 leden hebben.

Een paar regels in het Fries Dammen zijn anders dan in het gewone damspel (er wordt wel in beide spellen gespeeld op het 100-veldenbord) :
- Een schijf mag in acht richtingen slaan: schuin, rechtuit en overdwars
- Met een dam mag maar drie keer achtereen geschoven worden zonder slaan, daarna moet met een andere schijf gezet worden of met één van de schijven of dammen geslagen worden.
- Damslag gaat voor een schijfslag als beide een even grote waarde kunnen slaan, en anders gaat een meerslag voor.
- De speler met twee dammen heeft, als de tegenstander één dam bezit, zeven zetten om het spel uit te maken. Lukt dit niet dan is het remise.
 

Zoeken in regio

Vier cijfers postcode:

Kijk ook eens bij

 
Header image