Kaatsen

Kaatsen
Het kaatsen is een Friese Volkssport. Het behoort tot de traditionele sporten en wordt al sinds de Middeleeuwen in Nederland gespeeld. In Friesland is de sport groot, maar kaatsen wordt ook in 50 andere landen van de wereld gespeeld. In veel van die landen heet het spel Pelota. In Friesland is zelfs een Kaatsmuseum gevestigd.

Kaatsen wordt in de buitenlucht gespeeld op een grasveld van 61 x 32 meter. Een team bestaat uit drie spelers. Doel van het spel is om ‘kaatsen’ te maken. Dit zijn punten die gescoord worden door het team dat de bal als laatste goed gespeeld heeft. Kaatsen is een voorloper van het tennis en een aantal van de regels en uitgangspunten van het spel zie je in die sport dan ook terug. Zo kent kaatsen opslagbeurten, een servicevak en ook de puntentelling kent overeenkomsten.

Een wedstrijdsituatie: de opslager van het team moet de bal vanuit zijn opslagvak in een onderhandse slagbeweging rechtstreeks in het perk slaan. Het perk is een deel van het veld van de tegenpartij. In het perk staan twee spelers van de tegenpartij die de bal zo ver mogelijk terugslaan. Na de wissel kan het team punten maken door de geserveerde kaatsen verder terug te slaan dan de tegenpartij in hun eerste ronde. Er worden ook punten gescoord of verloren met onhoudbare services, foute opslagen en uitslaan voorbij de achterlijn (levert twee punten op).
 

Zoeken in regio

Vier cijfers postcode:

Kijk ook eens bij

 
Header image