Meditatie

Meditatie
Mediteren is een techniek om lichaam en geest tot rust te brengen, door interne en externe prikkels te laten voor wat ze zijn. Iemand die mediteert is niet ‘afwezig’ maar juist alert en actief bezig de aandacht op één onderwerp te richten. Zo’n onderwerp kan het beste iets concreets zijn zoals de ademhaling of een woord dat in gedachten steeds herhaald wordt.

De aandacht vasthouden op één onderwerp is niet eenvoudig. Het belangrijkste waarmee iemand bezig is die mediteert, is steeds opnieuw de aandacht terug te brengen naar het gekozen onderwerp. Ook andere prikkels worden nog steeds waargenomen maar die prikkels eisen bij een geoefend iemand dan geen aandacht meer op.

Meditatie brengt iemand in het ‘nu’, en sluit iemand af van gedachten over verleden en toekomst. Tijd in het ‘nu’ doorbrengen maakt iemand bewuster en alerter.

Aan meditatie worden vele positieve effecten toegeschreven: lagere bloeddruk, groter zelfvertrouwen, minder stress, meer creativiteit, beter pijn verdragen en accepteren, etc.

Voor meditatie heb je niets nodig, geen stilte ruimte en ook geen matje om op te liggen. Alleen je gedachten, die je probeert op één onderwerp gericht te houden.
 

Zoeken in regio

Vier cijfers postcode:

Gerelateerd

 
Header image