Schapendrijven

Schapendrijven
Schapendrijven is het samenspel van herder en hond bij het sturen van een kudde of één of meer schapen uit een kudde. En dat is een groot verschil met de werkzaamheden van vele andere herdershondenrassen die vooral ingezet werden (worden) bij het hoeden van een kudde. Bij hoeden gaat het over het bijeenhouden en beschermen van een kudde. Bij drijven gaat het ook om het afzonderen van een groepje schapen uit een kudde om deze naar de herder te brengen.

De Border Collie is het best geschikte, en meest gebruikte ras voor dit werk. Wedstrijden worden al sinds de 19e eeuw gehouden in Engeland en het is uitgegroeid tot een internationale sport met competities en kampioenschappen.

Een veel gebruikt parcours verloopt als volgt:
De schapen bevinden zich op een flinke afstand van de herder. De hond wordt door de herder naar de schapen gestuurd en deze moeten in de richting van de herder gaan lopen. Dit eerste deel is spannend want als de hond de schapen teveel schrik aanjaagt zullen ze het op een lopen zetten. Onderweg moeten de schapen door een poort. Nadat de schapen bij de herder zijn aangekomen, wordt de hond met de schapen naar een hek aan de linkerzijde van het veld gestuurd waar de schapen doorheen moeten. En daarna moeten de schapen door een hek aan de rechterzijde van het veld. Vervolgens moet de hond een groepje schapen afscheiden van de rest en deze in een cirkel laten staan. Afsluitend moeten herder en hond de schapen in een kleine ruimte opsluiten. Het kleinste foutje wordt hierbij afgestraft want de schapen willen liever niet deze kleine ruimte in.
 

Zoeken in regio

Vier cijfers postcode:

Kijk ook eens bij

 
Header image