Schoonrijden

Schoonrijden
Voor veel mensen is de sport schoonrijden, als deze al bekend is, iets van ver vervlogen tijden. De populariteit is dan misschien minder, maar in Nederland is nog steeds een zeer actieve Landelijke Vereniging van Schoonrijders (LVS). Reden voor de oprichting in 1946 was dat men wilde voorkomen dat deze typisch Hollandse schaatspret zou verdwijnen.

Schoonrijden is sierlijk schaatsenrijden en daarmee een jurysport. Het schoonrijden kent geen ingewikkelde acties zoals sprongen, draaien of liften en zal daarom misschien ook niet de aandacht van de jeugd hebben gekregen.

Een wedstrijd schoonrijden wordt gedaan op een rechte baan van 100 meter lang en minimaal 10 meter breed. De schoonrijder of het schoonrijderspaar begint met de wind mee. Het doel is om met vloeiende bewegingen en mooi bochtenwerk de baan af te leggen. Het afzetbeen wordt snel na de afzet bij het rijdende been geplaatst, precies een schoenlengte voor de schoen van het rijdende been. Halverwege de breedte van de baan komt de kantwisseling waarbij de schoonrijder het gewicht verplaatst naar het andere been. Hierna wordt weer een nieuwe bocht gemaakt. De schouders van de rijders blijven steeds haaks op de baan, dus het lichaam en het gezicht zijn steeds in de richting van de baan gericht.

Wie het schoonrijden (of zwieren) een keertje wil proberen of bekijken kan bij de Landelijke Vereniging van Schoonrijders informatie inwinnen waar de sport wordt beoefend.
 

Zoeken in regio

Vier cijfers postcode:

Kijk ook eens bij

 
Header image