Valkerij

Valkerij
Valkerij is het gezamenlijk jagen van mens en getraind roofdier op levende prooi. De beoefenaar van deze sport wordt een valkenier genoemd. De valkenier kan een roofvogel niets leren op het gebied van jagen maar wel de omstandigheden creëren om een optimale jachtvlucht voor de roofvogel mogelijk te maken. De Valkerij is waarschijnlijk ontstaan in Centraal Azië tijdens de ‘Hai Dynasty’ (rondom 2200 voor Chr.). Het jagen diende gedurende een zeer lange periode als voedselvoorziening voor de mens, tot de intrede van het jachtgeweer. En sinds de derde eeuw na Chr. is de Valkerij ook een populaire sport die lange tijd alleen door de adel werd beoefend.

Tegenwoordig wordt de Valkerij door niet zoveel mensen meer beoefend en tegelijkertijd is er een wachtlijst. Het aantal valkeniers wordt in Nederland op een maximum van 200 gehouden. Nadat een aankomend valkenier al zijn examens heeft gehaald moet hij of zij wachten tot er een plaats vrijkomt. Pas dan ontvangt de valkenier zijn diploma en mag hij een eigen vogel aanschaffen. Tegenwoordig zijn alle vogels van valkeniers gefokt en mogen niet meer in het wild gevangen worden.

De belangstelling voor de valkerij is nog steeds groot en deze Traditionele Sport is dan ook vooral een demonstratiesport geworden. Het samenspel tussen de mens en de indrukwekkende roofvogels spreekt tot de verbeelding en houdt kennismaking met dit stukje dierenrijk mogelijk.

De roofvogels waarmee gevlogen mag worden zijn de Slechtvalk en de Havik. Met de andere roofvogels zoals de Buizerd, Uil, Arend en Sperwer mag in Nederland niet gevlogen worden.
 

Zoeken in regio

Vier cijfers postcode:

Kijk ook eens bij

 
Header image